Стефан Ташев, Breaking.bg  Българските спецслужби са засекли внасяне на оборудване и

...
Стефан Ташев, Breaking.bg  Българските спецслужби са засекли внасяне на оборудване и
Коментари Харесай

От ДАНС засекли внасяне на подслушвателна апаратура в т.н. "руска църква", още през 2018 година руските "свещеници" шпионирали срещу България

Стефан Ташев, Breaking.bg
 
 Българските спецслужби са засекли внасяне на съоръжение и съставни елементи за подслушване в църквата " Свети Николай Чудотворец ", наричана още " съветската черква ". Това научи Breaking.bg от свои източници. Това е една от аргументите за изгонването на ръководителят на съветското подворие на храма Васиан Змеев и още двама белоруски свещеници от България. Това стана след отчет на ДАНС за шпионаж в интерес на Русия.
 
Скандалът избухна предходната седмица, а съветската посланичка Митрофанова подреди църквата в центъра на София да бъде затворена. Тя е затворена с катанец и до през днешния ден. Изгонването на Васиян Змеев провокира русофилска нервност. От Москва полетяха закани. Това стана причина ГЕРБ, ПП-ДБ да изискат от и.д. основният прокурор Борислав Сарафов прокуратурата да се намеси и ревизира собствеността на храма.

Каква е истината?
Още през 2018 година ДАНС засича противозаконни дейности на съветските духовници в храма, свързани с шпионаж против България. Тогава Васиян е назначен от Руския патриарх Кирил, полковникът от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Гундяев, за ръководител на съветското подворие в храма. Реално храмът, за който русенският митрополит Наум твърди, че е благосъстоятелност на Синода, е обезбългарен, в него няма и не служат български свещеници, а е високомерен напълно от Васиян и беларусите.

Тази година, още преди Васиян да бъде изпъден от Северна Македония за шпионаж в интерес на Русия, ДАНС още веднъж засича внасяне и инсталиране на шпионска инсталация в превзетата черква. На контраразузнаването се обяснява, че " Свети Николай Чудотворец " е идеалната база за подслушване. Храмът се намира на метри от Министерски съвет, президентството, Народното събрание, Министерство на защитата и Министерство на вътрешните работи.
 
 Руската черква в София Руската черква в София Източник: Zonanews

Отлично място за подслушване на подземни връзки на българските институции по методите на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). И по тази причина след изгонването на свещениците Митрофанова побърза да заключи църквата, отхвърля да даде ключовете за нея на назначените от Софийската митрополия свещеници и продължава да я държи затворена. Най-вероятно до момента в който се изнесе скрито импортираното шпионско съоръжение, допускат осведомени.
 
От 28 ноември 2018 година Васиян е член на " Императорското православно палестинско общество ". Организацията, основана по царско време за обучение и поклонение на светите места, в този момент се оглавява от Сергей Степашин. Той е първият шеф на ФСБ, има минало в руските служби, във войната в Чечня и заема висши постове в няколко съветски държавни управления. Степашин е в листата на глобите на Европейски Съюз поради активността си по противозаконното анексиране на Крим от Москва (2014 г.) и войната на Русия в Украйна.

С " Императорското православно палестинско сдружение " избухна скандал в Гърция през 2018 година, когато гръцките управляващи изгониха двама съветски дипломати, които се опитвали, съгласно управляващите, " да подкупват гръцки митрополити и манастири на Света Гора " за да поддържат съветски политически и стопански ползи в страната. Руската православна черква е филиал на КГБ-ФСБ и това е обществена загадка. Голям % от висшия клир са оповестени като сътрудници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), отпред с Гундяев-Кирил.

Другият изпъден духовник от София е Яухен Павялчук. Според обява на " Свободна Европа " Павялчук е някогашен чиновник на секретно военно отделение край Москва, създател на  военно-патриотични клубове и отбрана на концепцията за " Русский мир ". През Васиан той е обвързван и с съветския патриарх Кирил, а от там и с съветските служби.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР